Ryhmärakentaminen ja rahoitus löysivät toisensa

10.34 Henry Salo 0 Comments

Ryhmärakentaminen Jätkäsaari


Nyt se on sitten viimeinkin julkista. Nimittäin ensimmäinen ryhmärakennushanke, jolle on myönnetty  yhtiölaina hankkeen rahoittamiseksi. Puolen vuoden työskentely useiden pankkien kanssa on aikaansaanut sen, että ryhmärakentaminen on mahdollista entistä useammalle ihmiselle. Jätkäsaaren hankkeessamme rahoitus kattaa 70 % hankkeen investointikustannuksista.

Ryhmärakentamisen rahoitettavuus ei ole itsestäänselvyys. Tämän opimme pankkien kanssa. Voimaantullut lainsäädäntö on löyhä viitekehys, jonka sisällä hanketta voidaan edistää monin eri tavoin. Hankkeisiin sisältyvät riskit joko voidaan hallita tai ne voivat jäädä huomioimatta. Aikaisemmin ryhmärakennushankkeet eivät ole saaneet rahoitusta erityisesti kolmesta syystä:

Rahoituksesta neuvoteltaessa mukana ei ole ollut kumppania, joka voi vastata hankkeen kustannus-, laatu- ja aikatauluvaatimuksista. Jos ryhmäläiset järjestävät rahoituksen summalle kymmenelle miljoonalle, ja loppulasku onkin yksitoista, suurin osa ryhmäläisistä joutuu merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin, ja tappiot siirtyvät pankille. Huolehdi kumppania valitessasi, että hänellä on edellytyksiä sitoutua ennustettavaan hankkeen toteuttamiseen.

Aiemmin oletuksena on ollut, että ryhmän jäsenet maksavat omarahoitusosuutensa ennalta sovittuina maksuerinä hankkeen edetessä. Mutta entä jos joltain loppuvat rahat tai muuten vain hän päättää olla maksamatta? Ryhmä on yhteisvastuullinen hankkeen rahoittamisesta, jolloin jokainen ryhmäläinen kantaa taloudellisen riskin jokaisesta ryhmäläisestä. Huolehdi ennen rakentamisen käynnistystä, että kaikki omarahoitusosuudet on talletettu sulkutilille rahoitusriskin poistamiseksi.

Ryhmärakennuttamissopimus voidaan tehdä monella tapaa, eikä vakiintuneita malleja vielä ole. Rahoituksen mahdollistamiseksi on erittäin tärkeää, että hankkeen päätöksenteko on rajoitettua rakentamisen ajaksi, jotta pankki pystyy ennustamaan hankkeen etenemisen. Käytä hankkeessasi sellaisia sopimusmalleja, joilla on todistetusti saatu pankkirahoitus ryhmärakentamiseen.
Laatimamme sopimukset tulevat alkuvuodesta ladattaviksi nettisivuillemme, jotta kaikki pääsevät hyödyntämään tehtyä työtä. Saadaksesi sopimukset ensimmäisten joukossa kannattaa ilmoittaa kiinnostuksesta ilmoittautumalla ryhmärakentajaksi www.ryhmarakentaminen.fi.

Terveisin,
Henry

0 comments: